Sağlık

Vertigo Belirtileri ve Teşhisi

Vertigo nedir? Vertigo, dönüyormuş gibi veya çevrenizdeki ortamın döndüğü gibi hissedebileceğiniz bir baş dönmesi türüdür.

Genellikle periferik vestibüler sistem bozukluğundan kaynaklanır ve tüm yaş gruplarında görülür, ancak kadınlarda daha yaygın olabilir. Vertigo yaşıyorsanız doktorunuzu görmek önemlidir.

Vertigo Belirtilerini Kontrol Etme

Vertigoda baş dönmesi ve dengesizlik hissi bulunur. Eğer dönüyormuş gibi hissediyorsanız veya ortamınız dönüyorsa, bu vertigo anlamına gelir. Düşecekmiş gibi hissetmek veya kendinizi dengeleyememek de vertigo belirtileri arasındadir.

Bu semptomlara vestibüler kranial sinirin iltihabı neden olabilir, bu nedenle doktorunuzu ziyaret etmeniz ve kesin bir teşhis almanız önemlidir.

Baş dönmenizin başınızı hareket ettirmekle ilgili olup olmadığını belirleyin. Başınızın pozisyonunu değiştirmek genellikle baş dönmesini veya baş dönmesi semptomlarını artırabilir. Yatma, yatakta dönme, eğilme ve başınızı eğme gibi günlük aktiviteler baş dönmesine veya mide bulantısına neden olabilir.

Bu tip tekrarlayan pozisyon baş dönmesinin en yaygın nedeni Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’dur (BPPV).
Kararsızlık hissi sizi bulantıya sokabilir. Buna karşılık, kusmanıza neden olabilir. Bu semptomları baş dönmesine ek olarak fark ederseniz, muhtemelen vertigo yaşıyorsunuz.

Vücudunuzun bazı kısımlarını uyuşmuş veya zayıf hissediyorsanız veya vertigo belirtileriyle birlikte yürümekte sorun yaşıyorsanız, daha ciddi bir durumunuz olabilir. Ayrıca, konuşmanızın inme veya geçici iskemik atak gösterebileceğini unutmayın.

Belirtilerinizin tekrarlı olup olmadığını anlayın. Bu belirtileri uzun aralıklı değil de sık sık yaşarsanız vertigo yaşıyor olabilirsiniz.

Tekrarlayan baş dönmesi, bulantı, kusma, dengesizlik ve işitme kaybı ataklarınız varsa, Meniere hastalığından muzdarip olabilirsiniz. Bu hastalığın diğer belirtileri kulaklarınızda çınlama veya kulaklarınızda dolgunluk hissi içerir. Bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız doktorunuza danışın.

Vertigo Teşhisi Doktor Ziyareti

Belirtilerinizi önceden yazmak yardımcı olabilir, böylece doktorunuzla konuşmaya hazır olursunuz. Örneğin semptomların ne zaman daha kötü olduğunu ve ne sıklıkta sahip olduğunuzu not edin. Böylece doktora gittiğinizde unutamayacaksınız.

Ayrıca, kulaklarınızda çınlama veya işitme güçlüğü gibi ilgili semptomlara dikkat edin.

Pratisyen hekiminizi ziyaret etmek için randevu alın. Vertigo genellikle hayatı tehdit edici olmasa da, yine de doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Bu şekilde, vertigo’nuzun zararsız ya da başka bir şeyin belirtisi olup olmadığını belirleyebilirler.

Genellikle doktorunuz fizik muayene ile başlar. Örneğin kulaklarınıza bakabilirler, çünkü denge duyunuz iç kulağınız tarafından düzenlenir. Semptomlara sahip olduğunuzu anlamak ve göz hareketinizi incelemek için ayağa kalkmanızı ve uzanmanızı da isteyebilirler.

Şiddetli veya farklı bir baş ağrısı, ateş, çift görme, uzuv zayıflığı, yürüme zorluğu, konuşma bozukluğu veya bayılma gibi diğer semptomları olan vertigo varsa acile görünmenizde fayda var.

Göz hareketlerini test etmek için iki test, elektroensefalografi (ENG) veya videonistagmografi (VNG) kullanılır. Birincisi elektrot kullanırken ikincisi küçük kameralar kullanıyor. Esasen, bu test dengenizi koruyan organları harekete geçirmek için hava veya su kullanıldığında gözlerinizin yaptığı hareketlere bakar.

ENG ile teknisyen veya doktor hareketi test etmek için gözlerin etrafına elektrotlar yerleştirir. VNG özel gözlükler kullanır.

Doktor gözlerinizin istemsiz hareketler yapıp yapmadığını görmek istiyor. Eğer öyleyse, dengenizi koruyan organlarla ilgili bir sorununuz olabilir.

Doktorunuz ayrıca MRI gibi görüntüleme testleri de isteyebilir. Bu test ile doktor, sorunlarınıza neden olabilecek başka bir şey aramak için vücudunuzu tarayacaktır.

Örneğin, bazen iyi huylu bir beyin tümörü baş dönmesine neden olabilir.

Tipografi testine katılın. Bu test, dengeyi korumak için iç kulağınızı, ayaklarınızı ve gözlerinizi nasıl kullandığınıza ve nerede sorun yaşayabileceklerine bakar. Buna karşılık, bu bilgiler vertigo’nuz üzerinde çalışmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir.

İşitme kaybı için kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanından yardım isteyin. İşitme kaybı veya kulağınızda zil sesi gibi kulak problemleriniz varsa, bir uzmanla görüşmeniz uygun olabilir. KBB uzmanı muhtemelen işitme cihazınızı bir odyometri testi ile test edecek ve kulaklarınızda enfeksiyon veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol edecektir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu