Gündem

Origami Kağıt Çeşitleri Neler?

Origami, kağıdı çiçekler ve hayvanlar gibi ayrıntılı şekillere katlamayı içeren geleneksel bir Japon sanat formudur. Peki origami için kağıt nasıl seçilir?

Büyük bir basitlik sanatı olan origami, bir kağıt ve kendi iki elinizden başka bir araç gerektirmez. Bu nedenle, iyi katlanan, şeklini koruyan ve tasarımınız için aklınıza gelen vizyona uyacak doğru estetiğe sahip kağıtla çalışmak önemlidir.

Oluşturmak istediğiniz tasarımın boyutunu düşünün. Katlamaya başlamadan önce, yapmaya çalıştığınız tasarımın ne kadar büyük veya küçük olması gerektiğine karar verin. Karmaşık, etkileyici parçalar ek boyuttan yararlanabilir, bu da daha büyük ve daha fazla katlanabilen bir kağıt kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Diğer yandan, daha küçük kağıtlar sizi titizlikle çalışmaya zorlar ve çarpıcı, narin şekiller ortaya çıkar.

Origami kağıdı 30×20 kadar büyük, zorlu minyatür parçalar için ise sadece 1×1 kadar küçük kesilebilir.

Renklerden yararlanın. Origami’nizin mat beyaz kağıttan yapılması gerekmez. Bir tasarıma karar verirken rengi dikkate alın. Origami kağıdı, her iki tarafında farklı bir renge sahip ikili kağıt gibi ürünlerle çok sayıda renk kombinasyonunda bulunabilir. Diğer kağıtlar, her biri benzersiz olanaklar sunan parlak renkli desenlere ve süslemelere sahiptir.

Dokulu kağıtlarla çalışın

İlginç bir görsel öğe için, onları geleneksel tipler arasında öne çıkaran dokulara sahip kağıtlara bakın. Bazı washi türleri veya geleneksel Japon origami kağıdı, bitki liflerinden dokunur ve yumuşak, hafif buruşuk bir kıvam ile karakterize edilir. Momigami (dut ağacının kabuğundan yapılmış kösele bir kağıt) ve folyo kağıdı gibi diğer dokulu kağıt türleri, ışığın tasarımın hatlarına çarpma şeklini değiştirirken yüzey detayını vurgular.

Alışılmadık bir şekil seçin

Tüm origami kağıtları kare şeklinde olmaz. Dairesel veya üçgen kağıt veya herhangi bir sayıdaki diğer alışılmamış şekilleri kullanarak ne tür yeni nesneler katlayabileceğinizi görebilirsiniz. Alternatif şekillerle çalışmak, projenizi yeni bir perspektiften görmenizi gerektirir ve uygulayabileceğiniz teknikleri ve oluşturabileceğiniz tasarımları değiştirir. Garip şekilli kağıtlar kullanılırken bazı teknikler büyük ölçüde değiştirilebilir, çünkü katlanmaya yardımcı olacak az çok kesin kenar ve köşe olabilir.

Geleneksel Kağıt Seçme

Standart bir origami kağıdı da tabi ki alabilirsiniz. Washi, sadece “Japon kağıdı” anlamına gelen bir terimdir ve genellikle Japonya ve denizaşırı ülkelerde origami şekilleri yapmak için kullanılan temel katlama kağıdını tanımlamak için kullanılır. Washi kolayca katlanmak ve şeklini korumak için yapılır ve fırfırsız bir kağıt türü olduğu için, origami halatlarını öğrenen standart kullanımlar ve yeni başlayanlar için muhtemelen en iyi sonucu verecektir. Washi standart bir boyuta sahiptir ve dünyadaki birçok satıcıdan temin edilebilir. Washi en yaygın origami kağıdı türüdür ve çoğu proje için tercih edilen seçenek olacaktır.

Renk katmanları eklemek için ikili kağıt kullanın

Rengi nedeniyle adlandırılan duo kağıdı, kağıdın her iki yanında farklı bir renk içeren temel bir kağıt türüdür. Belirli bir renk düzeninden (gül için kırmızı ve yeşil gibi) stilistik olarak fayda sağlayan şekilleri katlarken veya amacınız farklı renk katmanları ekleyerek tasarımı daha karmaşık hale getirmekse ikili kağıdı seçin. Çift taraflı kağıdın doğru şekilde katlanmasına dikkat edilmelidir, çünkü yanlış hizalamalar renkli kontrast ile daha görünür hale getirilir.

Geleneksel tasarımlar için chiyogami kağıdı deneyin

Chiyogami, bir başka geleneksel Japon origami kağıdıdır. Çoğu durumda, sadece klasik Japon sanat eserlerini, baskılarını ve desenlerini taşıyan temel washi’dir. Chiyogami kağıdı görünüşte diğer çeşitlerden daha ayrıntılıdır ve geleneksel Japon şekillerini ve katlama stillerini öğrenmek istiyorsanız kullanılabilir bir seçenektir.

Klasik Japon estetiğini taşıyan birçok geleneksel origami kağıdı var. Temel chiyogami’ye ek olarak, eski Japonya’dan popüler kumaşlardan esinlenen baskılara sahip olan belirli bir chiyogami varyasyonu olan yüzen var. Dut kabuğundan yapılmış ve kösele dokusu ile bilinen momigami; ve daha abartılı projeler için kullanılan kabartmalı desenlere sahip, kalın, zekice süslenmiş bir kağıt olan shinwazome.

Folyo kağıdı ile parlaklık ekleyin

Bir tarafında standart katlama kağıdı ve diğer tarafında ince bir metalik folyo tabakası bulunan bazı folyo kağıtları alarak sanatınıza biraz parlaklık katın. Folyo origami kağıdı ile tasarımlarınızın altın, gümüş veya yakut ışıltı ile parıldadığından emin olabilirsiniz. Folyo ayrıca bükülebilir metalik tabaka yerinden çıkmayacak bir kırışıklığa sahip olduğundan kıvrımlarınızı korumaya yardımcı olacaktır.

Folyo kağıtla çalışmanın bir başka yararı da, işleyicinin tasarımlarında şeklini kolayca koruyan pürüzsüz eğriler oluşturmasına izin vermesidir. Folyo kağıtla yapılan hataları gizlemek zor olacaktır, çünkü kağıt yumuşatıldıktan sonra bile buruşuk kalır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu