Nikola Tesla Kimdir? Kilometre Taşları
Radyo, radar, uzaktan kumanda, motor marşı ve kablosuz yayın gibi 700 patente sahip, zekasının sınırları bugün bile anlaşılamamış dahi: Nikola Tesla

Elektrikle oynayan efsane bir mühendis. Nikola Tesla 10 Temmuz 1856 tarihinde Hırvatistan sınırındaki Smilijan’da doğdu. Babası Milutin Tesla şehrin Ortodoks kilisesinin rahibi, annesi Duka Tesla ise evde küçük icatlar yapan zeki bir ev hanımıydı.
Tesla Hayatı Boyunca Kabuslar Gördü
Abisinin bindiği atı kaza sonucu korkutunca abisinin attan düşerek ölmesine sebep oldu. Nikola bu olay yüzünden ömrünün sonuna kadar kabuslar görecek, geceleri sadece 3 saat uyumayı zorunlu bir alışkanlık haline getirecekti. Abisinin ölümü yüzünden kendilerini suçlayan Tesla ailesi küçük bir şehir olan Gostbic’e taşındılar.
İlkokuldayken elindeki şemsiyeyle havadaki enerjiyle yükseleceğim diyerek evlerinin çatısından aşağı atlayan Nikola 3 hafta boyunca yataktan kalkamadı. Karlovac Lisesini bitiren Nikola koleraya yakalandı. Ölüm döşeğindeyken babasına rahip değil mühendis olmak istediğini açıkladı. İyileşince de ilk trene atlayarak Graz şehrine gitti. Avrupa’nın en prestijli teknik okulu olan Graz üniversitesinde yüksek seviyede fizik ve makine mühendisliği eğitimi aldı. Not tutmaması ve sınavlara hiç çalışmamasına rağmen yüksek bir ortalamayla mezun oldu.
Alternatif Akımı Buldu
İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyancayı kendi kendine öğrendi. Bilimsel çalışmalarına başlayan Nikola Tesla tek bir yöne sabit bir şekilde ilerletilen doğru akıma karşı yönü ve hacmi değişebilen alternatif akım fikrini yarattı. Psikolojik sorunlarla boğuşurken hiper duyarlılık denilen bir rahatsızlığa yakalandı. Algıları normale göre katbekat güçlendiğinden yan odadaki saatin tiktak sesi bile kulağını sağır edecek kadar zarar veriyordu. Dünyada alternatif akımı anlayacak tek dehanın Edison olacağına karar vererek cebinde 4 centle Amerika’ya ayak basan 28 yaşındaki Tesla çantasında formülleriyle ünlü mucidin kapısını çaldı. Edison Tesla’yı doğru akım santrallerindeki aksaklıkları düzeltmesi için işe aldı.
Nikola Tesla Edison Rekabeti
Kısa zamanda sorunları çözen Nikola Tesla ile Edison’un arası para yüzünden bozulunca Tesla hiç konuşmadan ofisi terk etti. O günden sonra aralarında büyük bir rekabet başladı. Tesla’nın alternatif akımı ilgi görünce Edison’un şirketi karşıt kampanyalara başladı ancak Tesla Columbia Fuarındaki yüz bin lambayı aynı anda yakmayı başarınca Niagara Şelalesinin elektrik sistemi ihalesi ona verildi.
1891 yılında geliştirdiği bobinle elektrik enerjisini kablosuz bir şekilde iletmeyi başardı. Herkesin gözü önünde yaptığı deneyde 10 bin watt akımla 40 kilometre ötedeki 200 lambayı yakmayı başardı.
Otel Odasında Öldü
1900 yılında sermayedar JP Morgan ile görüşerek okyanus aşırı ülkelere seslerin, hatta görüntülerin bile kablosuz şekilde aktarılabileceğini açıklayarak desteğini aldı. Ekonomik kriz yüzünden maddi desteği çekilince proje iptal oldu.
50 yaşında parasız bir adam olan Tesla küçük otel odalarında yaşamayı tercih etti. Tek iletişim kurduğu canlı her gün yem verdiği güvercinleriydi. Nikola Tesla 7 Ocak 1943 tarihinde New Yorker otelinde kalp yetmezliği nedeniyle 87 yaşında hayata veda etti.
Büyük dâhinin masasının üzerindeki ışınlanma projesi dosyasına FBI tarafından el konuldu.