Kuyruklu Yıldız Nedir?
Kuyruklu yıldızlar isimlerine zıt bir şekilde gerçek yıldızlar değildir. Daha çok kirli kartopu veya buzlu çamur topuna benzetilir. İçerikleri buz ve kozmik toz parçacıklarından oluşur.

Kuyruklu yıldızın kuyruğu nedir? Çıplak gözle kuyruklu yıldızın merkezini göremezsiniz ancak bazen kuyruğunu görebilirsiniz. Gökyüzünde hareket eden bir ışık haresi gibi görünürler.
Kuyruklu yıldız Güneş’e yaklaşarak hareket ettiğinden çekirdekteki buz ve donmuş gazlar buharlaşmaya başlar ve gaz ile tozdan oluşan bir kuyruk oluştururlar. Kuyruk her zaman Güneş’in aksi istikametini işaret eder çünkü Güneş bu tür partikülleri ileri iter.
Kuyruklu yıldız kuyrukları şekil ve ebat açısından çok çeşitlidir. Bazıları kısa ve güdüktür. Bazıları da uzun ve incedir. Kuyruk uzadıkça yıldız Güneş’e yaklaştığı için hız kazanır.
En ünlü kuyruklu yıldız: Halley
Halley kuyruklu yıldızı muhtemelen bilinen en ünlü kuyruklu yıldızdır. Dünyadan her 76 yılda bir görülür hatta 1066’da Bayeux Goblenine kaydedilmiştir.
Kuyruklu yıldızlar isimlerine zıt bir şekilde gerçek yıldızlar değildir. Daha çok kirli kartopu veya buzlu çamur topuna benzetilir. İçerikleri buz ve kozmik toz parçacıklarından oluşur. Buz dediğimiz bildiğimiz donmuş su ve gazlardır. Kozmik toz ise güneş sisteminin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış parçacıklara denir.
Kuyruklu yıldızların görünümü
Bu gök cismi nüve adı verilen, kirli buzdan oluşan çekirdeğiyle üzerinde buharlaşan su ve saçılan tozlar sayesinde kuyruk kısımlarıyla tanımlayabiliriz. Normalde kirli haliyle buzun ışık saçmaması lazım. Bu noktada kuyruklu yıldızın yardımına güneş yetişiyor. Kuyruklu yıldızın güneşe yaklaşması sonucunda oluşan ısı kuyruklu yıldızın üzerindeki buzları buharlaştırmaya başlar. İncecik su toz ve gaz buharı güneşten aldığı ışığı ışıltılarıyla bir kuyruğa dönüştürür. Hatta bu kuyrukta farklı gazlar bulunursa güneşten gelen enerjiyle farklı renklerde de ışık saçılabilir. Bu sayede kuyruklu yıldızlar bilinen hoş görünümüne kavuşabilir.
Kuyruklu yıldızların uzunluğu
Kuyruk kısmı o kadar uzun olabilir ki kimi zaman bu uzaklık güneş ile dünya arasındaki uzaklık kadar olabilir. Toz ve gaz parçacıkları o kadar küçüktür ki onların hepsini ortalama bir bavulun içine sığdırabilirsiniz.
2004 yılında fırlatılan Rosetta uzay aracı 67p kuyruklu yıldızını yakın takibe almıştı. Uzun uğraşlar ve hesaplamalar ile yörüngesi tespit edilerek yapılan bu yakınlaşmayla kuyruklu yıldıza ufak bir uzay aracı indirilmişti. 3 gün boyunca yüzeyden veri yollayan araç gölgede kaldığı için güneş panelleri çalışmadı ve enerjisi bittiği için kendini kapattı. Ama bu kadar kısa sürede olsa bile yüzeyden organik bileşikler yani karbon ve oksijen olup olmadığını bize kesin bir şekilde bilgileriyle yollamayı başarmıştı.