İlişkide Nasıl Bağımsız Olunur?
İlişki, ortak hobileri, ilgi alanları ve birbirlerine olan sevgisi olan, birbirleriyle kurucu parçalarının toplamından daha büyük bir bağ yaratan iki kişiden oluşur.

Başarılı bir ilişkinin ayırt edici özelliklerinden biri birbirine bağlılık olsa da, bir ilişkideki insanların kendi bağımsızlıklarını sürdürmeleri de önemlidir. Neyse ki, kendinize zaman ayırmak, sınırları iletmek ve eşinizle sağlıklı bir ilişki sürdürmek için bağımsız kalmak kolay olabilir ve hatta ilişkinizi daha da güçlendirebilir.
Kendinize Zaman Ayırın
Eşiniz dışında hobi ve ilgi alanları geliştirin. Bir ilişkide olmanın, yapmak istediğiniz şeyleri yapmanıza engel olmasına izin vermeyin. Bağımsızlığınızı geliştirmek ve benlik duygunuzu korumak için eşinizle paylaşmadığınız hobileriniz ve ilgi alanlarınız olsun.
Eşinizin mutlaka hoşlanmayacağı bir şey bularak bu fırsatı kullanın. Bu şekilde, bağımsızlığınızı doğrulayabilir ve eşinizden fedakarlık istemeyecek bir hobi edinebilirsiniz.
Bir bağımsızlık kaynağı olmanın ötesinde, hobilerin refahınız üzerinde de büyük etkisi olabilir. Araştırmalar, resim, yazı ve yürüyüş gibi hobilerin kan basıncını düşürebileceğini, yaratıcı düşünceyi destekleyebileceğini ve bir memnuniyet duygusu geliştirebileceğini gösteriyor. Eşinize bağımsız hobilerin neden iyi bir şey olduğunu söylediğinizde bunu hatırlayın!
Eşinizle birlikte yaşıyorsanız, bağımsızlığınızı korumak için evin bir kısmının kendinize ait olması çok önemlidir. Evin kendiniz olabileceğiniz bir alanını bir kenara koyun ve eşiniz sizi rahatsız etmeyecektir.
Kendi alanınıza sahip olma arzunuzu iletip durumu ona açıklayarak eşinizin sizi rahatsız etmemesini sağlamalısınız.
Kendinizi sadece bir odaya kilitlemeyin
Paylaşılan evin bir kısmını kendinize ayırıyorsanız, ister oda ister odanın köşesi olsun, bölgeye yalnızca kendi eşyalarınızı koyduğunuzdan emin olun.
Bağımsız alanınız, eşinizden uzakta vakit geçirmek için gidebileceğiniz halka açık bir yer (ör. Bir kahve dükkanı veya park) da olabilir. Alanınızın sadece dünyanın geri kalanı değil, ilişkiniz bağlamında özel olması gerekir. Partnerinizi de kendisi için benzer bir alana sahip olmaya teşvik edin.
Kendi arkadaşlarınız ve ailenizle zaman geçirin
Bir ilişkideyken ve sosyal etkileşim için eşinize bağımlı olduğunuzda diğer arkadaşlarınızı görmeyi bırakmak kolaydır. Bağımsızlığınızı korumaya yardımcı olmak için arkadaşlarınızı ve ailenizi düzenli olarak görmek için zaman ayırın.
Arkadaşlarınızı ve ailenizi ne sıklıkta görmeniz sonuç olarak kendi sosyal ihtiyaçlarınıza bağlıdır. İlişkiniz dışında sağlıklı bir sosyal yaşam sürdürmek için ihtiyacınız olan tek şey haftada bir kez veya ayda bir kez nadiren olabilir.
Arkadaşlarınız ve aileniz de ilişkiniz zor zamanlar geçirdiğinde ve desteklemeniz için bir destek grubu olarak size hizmet edecektir. Unutmayın, seni sen olduğun için seviyorlar.
Eşsiz bir kimlik duygusunu en iyi şekilde korumak için, hem kendi arkadaşlarınızla hem de eşinizin karşılıklı arkadaşlarıyla zaman geçirdiğinizden emin olun.
İhtiyacınız olduğunda ilişkiye bir ara verin
Bir ilişkinin parçası olmanıza rağmen, bireysel olarak kendi ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan da emin olmanız gerekir. Kendini bunalmış hissettiğiniz zaman, kendinize odaklanmak ve kendi ihtiyaçlarınıza yönelmek için zaman ayırmaktan korkmayın. Bu, her şeyden daha çok zihinsel bir mola vermekle ilgilidir ve böylece ihtiyacınız kadar uzun sürebilir. Bazen kendinize sadece bir gün (hatta daha az!) ayırmak, kendinizi normale döndürmek için gereken tek şeydir.
Eşiniz olmadan kendiniz olabilmek, öz-değer duygunuzu artıracak ve bağımsızlık duygusunu teşvik etmek için uzun bir yol kat edecektir.
Bağımsız mini tatilinize başlamadan önce eşinizle iletişim kurduğunuzdan emin olun. Paradoksal olarak, bağımsızlığınızı korumak eşinizin sizi desteklediği bir şey olmalıdır.
Mola sırasında eşinize sadık kalın
Bağımsızlığınızı korumak için partnerinizden zaman ayırmak, diğer insanlarla ilişkiye girmek anlamına gelmez. Mola verirken partnerinizin güvenine ihanet etmeyerek ilişkinize olan bağlılığınızı koruyun.
Bunalmış gibi hissettiğiniz ve bağımsızlığınızı tekrar ortaya koymak istediğiniz için zaman ayırıyorsanız, bir ilişkiye sahip olmak bu hedefe ulaşmak için cazip bir yol gibi görünebilir. Bununla birlikte, ayrı bir ilişkiye girmeniz halinde bu eşiniz tarafından keşfedildiği zaman işler yıkıcı olabilir ve eşinizin bu şekilde güvenine ihanet ederseniz ilişkiniz düzelmeyebilir.
Partnerinize sadakatten emin olmak önemli bir yöndür. Unutmayın, açık iletişim çok önemlidir.
Bağımsız olmak, ilişkiniz ve sizin üzerinizdeki etkisi ile örtüşmeyen bir öz kimliğe sahip olmak anlamına gelir. Ne tür bir insan olmak istediğinizi gözden kaçırmanıza izin vermeyin; ilişkinizin sunaklarında hedeflerinizi kendiniz için feda etmemelisiniz.
Arkadaşlarınızla ve ailenizle konuşmak, her zaman kendinize “check in” yapmanın iyi bir yoludur ve hala olmak istediğiniz kişi olup olmadığınızı görmek için önemlidir.
Kendinizi artık kim olduğunuzdan memnun olmadığınız bir noktada bulursanız, bu bir şeyin (belki de ilişkinin) değişmesi gerektiğinin bir işareti olabilir.
İstek ve Sınırlarınızı İletme
İlişkiniz için sağlıklı sınırlar belirleyin. Tüm sağlıklı ilişkilerin her bireyin kişisel bağımsızlığını ve mutluluğunu tanıyan sınırları vardır. Bağımsızlığınızı koruyacak ve ilişkideki ihtiyaçlarınızı karşılayacak sınırları belirleme konusunda partnerinizle iletişim kurun.
Örneğin, eşiniz için yapmaktan rahatsız olduğunuz şeyler varsa (örneğin, ona yalan söylemek), ona bunu yapmak istemediğinizi söyleyin.
Sınırları belirlerken dosdoğru olun, aynı zamanda mantığınız hakkında da net olun; eşinizin belirlediğiniz sınırların bir kişi olarak onlara karşı olan duygularınızla hiçbir ilgisi olmadığını bildiğinden emin olun.
Sınırlarınızı belirlerken mutlak bir dil veya tehdit kullanmayın. Bu gerçekçi değildir ve eşinizi yabancılaştırır.
Bağımsızlık arzunuz hakkında açık olun
Bağımsızlığınızı korumak için ne yaparsanız yapın eşinizi bilgilendirmek ve güvence altına almak istersiniz. Neden bağımsız olmak istediğiniz konusunda partnerinizle konuşun ve hala ilişkiye yatırım yaptığınızı hatırlatın.
Kelimelerinizi, eşinizin duygularını incitmeden endişelerinizi yeterince iletecek şekilde çerçevelediğinizden emin olun. Kendinizi onun yerine koyun ve bu konuşmayı ondan duyduğunuzda ne hissedeceğinizi düşünün. Onunla daha az zaman harcamak ve bunun onun suçu olduğunu düşünmek acı verebilir.
Unutmayın, her türlü meseleyle ilgili açık ve dürüst iletişim, sağlıklı ilişkiler için çok önemlidir.
Sizin için önemli olan şeyleri destekleyin
Bir ilişkide uzlaşmaya ve fedakarlıkta bulunmaya istekli olsanız da, kendi önceliklerinizi daima kontrol ettiğinizden de emin olmalısınız. Sizin için önemli olan şeylere dayanmaya istekli olun ve eşinizin sizi onlardan uzaklaştırmasına izin vermeyin.
Bu asla taviz vermemeniz gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, sizin için hangi değerlerin pazarlık konusu olmadığına karar verin ve diğer her şeyden makul şekilde taviz vermeye istekli olun.
Başka bir kişi için kişiliğinizi değiştirmeyin.
İlişkiyi Sağlıklı Tutmak
Eşinizin bağımsızlığını ve büyümesini teşvik edin. Bir ilişkinin sağlıklı olması için dengelenmesi gerekir, her bir ortak hem ilişkiye hem de kendilerine yatırım yapar. Kendi bağımsızlığınızı beslerken, eşinizi de kendi peşinde koşmaya ve öz kimlik duygusunu korumaya teşvik edin.
Örneğin, partnerinize arkadaşlarıyla ve aileleriyle zaman geçirmeleri, sensiz filmlere veya konserlere gitmelerinin veya sizinle paylaşmadıkları kendi hobilerine sahip olmalarının uygun olduğunu söyleyin.
En kısa zamanda ilişkide bağımsızlık beklentilerini belirlemelisiniz. İlişkide önceden kurulmuş olan birbirine bağlı sözleşmelere karşı mücadele ediyorsanız, her iki ortakta da bağımsızlığı beslemek çok daha zor olacaktır.
Eşinizin tüm ilgi alanlarınızı paylaşmasını beklemeyin. Bazen insanlar eşlerinin aynı şeyleri sevmediğinden şikayet ederler. Ancak, benzersiz bireyler arasında sağlıklı bir ilişki olmalıdır. Beklentilerinizi azaltın ve çıkarlarınızı doğrulamak için partnerinize ihtiyacınız olmadığını kendinize hatırlatın.
İlişkiler genellikle paylaşılan ilgi alanları ve hobiler üzerine kurulsa da, eşinizin de tüm ilgi alanlarınızı ve hobilerinizi sevmesini beklemek bir hatadır. Bunu akılda tutmak, kendi bağımsız hobilerinizi korumanın uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
Zihinsel sağlığınızı kontrol edin
İlişkinizin asla kendinizden, öz değerinizden veya umutlarınızın ve hayallerinizin geçerliliğinden şüphe duymasına izin vermemelisiniz. Arada bir kendiniz ve hayatınız hakkında ne hissettiğinizi değerlendirmeyi unutmayın ve ilişkinizi kendi zihinsel ve duygusal esenliğinizin önüne yerleştirmenize izin vermeyin.
Kendi hedeflerinizi ve öz-değerinizi gözden kaçırmak, ilişkilerdeki birçok insanın karşılaştığı ortak bir sorundur.
İhtiyacınız olursa yardım isteyin
Bir ilişkideyken duygusal destek için partnerinize bağımlı olmak kolaydır. Ancak, bağımsız olmak zorunlu olarak bu tür bir destek için başka bir yere bakmayı gerektirir. İhtiyacınız olduğunda yardım istemekten ve destek istemekten korkmayın.
Unutmayın, bir ilişkide bağımsız olmak yalnız başına gitmek demek değildir!