Hayvanlar

Geyikler Nerede Yaşar?

Geyikler geniş yapraklı bitkilerle karışık ormanlarda yaşarlar. Yaz aylarında, ormanların en üst kısımlarına yaylalara kadar çıkarlar.

Geyikler Avustralya ve Antarktika dışındaki kıtalarda da yaygın bir şekilde yaşarlar. Afrika kıtasının kuzey kısmında, Tunus ve Cezayir’in Atlas Dağları’nda da kızıl geyikler yaşamaktadır.

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır. Geyiklerin genellikle engebeli ormanlık araziye uygun uzun güçlü bacakları ve kıvrak, küçük gövdeleri vardır. Geyikler aynı zamanda mükemmel yüzücüdür. Geyikler geviş getirir ve mideleri dört odacıklıdır.

Türkiye’de Geyikler Nerede Yaşar?

Geyikler, Trakya Bölgesi’nde Istranca ormanlarında, Kahramanmaraş’ın Binboğa Ormanları’nda, Adapazarı, Kastamonu, Bolu ve Sinop ormanlarında geniş bir bölüme yayılmışlardır. İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey kısmında, Nallıhan, Ilgaz, Kızılcahamam, Beypazarı ormanlarında, Kütahya, Eskişehir ormanlarında, Denizli ve Manisa çevresinde görülürler. Torosların Akseki, Beyşehir kısmında, Doğu Karadeniz’de Artvin ormanlarında, Doğu Anadolu’da Hozat, Solhan, Kığı ormanları ile Cudi Dağları geyiklerin yaşam alanlarıdır.

Geyiklerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Geyikler çift toynaklılar sınıfından olan memeli hayvanlardır. Geyiklerin boyları 2.65 cm, yerden yükseklikleri 1.50 cm, kuyrukları 22 cm, ağırlıkları ise 20 kg civarındadır. Geyiklerin postları kışın kahverengiye döner, yazın ise kızıl kahverengidir. Geyikler çiftleşme mevsiminde, erkeklerin boyunlarında koyu renkte uzun kıllar oluşur. Geyik yavruları bir aylık olana kadar beyaz beneklidir, daha sonra yetişkin geyiklerin renklerini alırlar.

Geyiklerin ömürleri, 12 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterir. Bazı geyik türlerinin 20 yıla kadar yaşadığı da görülmüştür. Geyikler, yaz aylarında çamura ya da bataklıklara yatmaktan çok hoşlanırlar.

Geyiklerde Boynuz Atma Dönemi Ne Zamandır?

Erkek geyiklerin çatallı ve büyük boynuzları vardır. Geyikler, her yıl Mart-Nisan aylarında boynuzlarını atarlar. Bu aylarda erkek geyikler boynuzsuz gezer ya da çok kısa boynuzları vardır. Yeni boynuzun çıkışı Ağustos ayını bulur. Üzerinde deri katman bulunan boynuz Ağustos ayında sertleşmeye başlar. Erkek geyiklerin boynuzları Haziran-Ağustos aylarında kalın ve küttür. Dişi geyiklerin boynuzu yoktur.

Geyikler Nasıl Beslenir?

Geyikler, taze sürgün, yaprak çeşitleri ve birçok meyveyi yiyerek beslenirler. Geyikler beslenme konusunda seçicidir. Geyiklerin mideleri küçüktür, besin gereksinimleri çok fazladır. Kolayca sindirilebilen tomurcuklarla, mantarları ve likenleri sıklıkla tercih ederler. Yaprak konusunda da seçicidirler; genç yaprakları, yumuşak dalları ve taze çimenleri tercih ederler.

Geyiklerin Nesli Tükeniyor Mu?

Ülkemizde geniş alanlara yayılan geyiklerin sayılarında azalma vardır. Birçok bölgede yaşayan geyiklerin soyları tükenme tehlikesine girmiş ya da tükenmiştir. Geyikler, boynuzları, etleri ve postları için sıkça avlanırlar. Geyik avlama yasaklanmış olmakla birlikte, Antalya gibi bazı bölgelerde ise avcılar geyikleri denetimli olarak avlayabilirler.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu