Hayvanlar

Filler Nerede Yaşar?

Bir zamanlar filler dünyanın pek çok bölgesinde yaşamaktayken günümüzde doğal olarak yalnızca Afrika'da ve Asya'da görülmektedir.

Fillerin yaşam alanı genel olarak Afrika kıtası olarak bilinmektedir. Filler, aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerinde de yaşamaktadırlar.

Fil, hortumlular takımının filgiller familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya fili ve Afrika fili olmak üzere iki türü tanınır. Asya filinin anayurdu Hindistan Yarımadası ile Asya’nın güney doğusu, Afrika filininki de Sahra’nın güneyindeki bölgelerdir. Binlerce yıl önce dünyada çok çeşitli dev canavarlar yaşamaktaydı. Bu hayvanlar devasa olmalarına rağmen iklim değişikliğinin ve gıdaların ortadan kalkmasının getirdiği zorluklarla başa çıkamamışlardır. Birer birer yok olmuşlar ve geride sadece Afrikalı ve Asyalı filler kalmıştır.

Filler Nerede Yaşarlar?

Filler, çok yoğun bir bitki örtüsü ile kaplı olan ormanlardan çıplak savanlara kadar çok değişik yaşam ortamlarında görülebilir. Filler, karada yaşayan hayvanların en büyüğü ve pek çok açıdan en ilginç olanlarından biridir. Filler uysal ve yavaştır, diğer pek çok hayvana göre daha zeki olduğu için eğitilmeleri kolaydır. Bir filin vücudunun en göze çarpan kısmı hortumudur. Hortum burnun ve üst dudağın bir uzantısıdır, aynı anda filin eli, kolu, burnu ve dudağı olarak görev yapar. Bir filin hortumunda 40.000 kas vardır.

Fillerin ataları “mamutlar” olarak bilinen büyük canavarlardı. İskeletleri müzelerde görülebilir. Kuzey Amerika ve Avrupa’daki nehir yataklarında ve mağaralarda kemikleri bulunmuştur.

Filler Nasıl Beslenir?

Otçul olan filler; savan, orman, çöl ve bataklık gibi doğal yaşam alanlarında bulunur. Genellikle su kenarlarında kalmayı tercih eder. Çevrelerinde bıraktıkları etki yüzünden kilittaşı türlerden biri sayılır. Diğer hayvanlar fillerden uzak durur ve aslan, kaplan, sırtlan ile yabani köpekler gibi yırtıcılar yalnızca yavru fillere saldırır. Dişi filler, genellikle bir dişi ve yavruları ya da akraba dişiler ve yavrularından oluşan aile grupları halinde yaşar. Birkaç dişi ve yavrularından oluşan grubun lideri en yaşlı dişidir.

Filler Nasıl Çiftleşir?

Fillerin oluşturduğu aile grupları zaman zaman bir araya gelerek daha büyük topluluklar oluşturabilir. Ergenliğe ulaşan erkek filler aile gruplarını terk eder veya yalnız ya da diğer erkek fillerle birlikte bir grup oluşturabilir. Erişkin erkekler çiftleşmek için eş aradıklarında aile grupları ile bir araya gelir. Testosteron salgılanmasının arttığı ve aşırı saldırgan davranışların görüldüğü mest adı verilen durum erkek fillerin baskın olmalarına olanak verir ve üreme başarısını artırır. Aile gruplarında ilgi odağı yavru fillerdir ve anneleri tarafından üç yıl kadar bakılırlar.

Filler Ne Kadar Yaşar?

Fillerin yaşam süreleri türlerine göre değişir. Örneğin; Afrika savan fili 60-70 yıl, Asya fili 45-50 yıl, Afrika orman fili 60-70 yıl yaşadığı bilinmektedir. Filler doğal ortamlarında 70 yıl kadar yaşar. Filler, Asya’da yük hayvanı olarak kullanılmaktadır. Geçmişte savaşlarda da kullanılan filler günümüzde hayvanat bahçeleri ve sirklerin üyelerindendir. Çok kolay tanınabilen filler sanat, folklor, din, edebiyat ve popüler kültür alanlarında sıklıkla kullanılmıştır.

Filler Nasıl İletişim Kurarlar?

Filler, dokunma, görme ve işitme yolu ile iletişim kurar. Uzun mesafelerde, filler insanın duyamayacağı kadar düşük frekanslı sesler ve sismik iletişim yolu ile haberleşir. Fillerin zekası primatlar ve balinalar ile kıyaslanacak düzeydedir. Kendilerinin farkında oldukları ve kendi cinslerinden ölmekte olan ya da ölmüş hayvanlara karşı empati gösterdikleri gözlemlenmektedir.

Fillerin Soyu Tükeniyor Mu?

Afrika filleri Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından soyunun tükenme riski yüksek olan hassas türler arasında listelenirken, Asya filleri soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenmiştir. Fil popülasyonları için en büyük tehditlerden birisi kaçak olarak avlanan hayvanların dişleri ile yapılan fildişi ticaretidir. Diğer tehditler arasında doğal yaşam alanı kaybı ve yerel halk ile olan çıkar çatışmaları sayılabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu