Fanusta Betta Balığı Bakımı
Sevimli betta balığını standart bir akvaryum yerine bir fanusta beslemek gidere daha popüler bir uygulama haline geldi.

Betta balığı renkli, tropikal bir tatlı su balığı türüdür. Oldukça bölgesel, genellikle küçük izole kaplarda taşınırlar. Bol bakım ve özenle, bir Betta’yı önerilen koşullardan daha sağlıklı tutabilirsiniz.
Betta Balığı için Fanus Hazırlama
Fanusu yerleştirdiğiniz yer Betta’nızın sağlığını ve uzun ömürlülüğünü etkiler. Gürültü ve ısıdan uzak, biraz doğal ışık gören bir yer seçmelisiniz. Çok fazla gürültü strese ve yüzgeç çürümesine neden olabilir. Isı kaynakları ise su sıcaklığında önemli dalgalanmalara neden olabilir. Aşırı doğal ışık da alg büyümesini destekleyebilir.
Genel olarak fanus ne kadar büyük olursa o kadar iyidir. Fanus büyüdükçe, Betta balığının yüzmesi için daha fazla alan olması daha fazla sağlık ve mutluluk sağlar. Fanus 4 litreden az olmamalıdır.
Fanusun boyutunu ve yerini seçtikten sonra betta balığınız haricinde vazoya ne koyacağınıza karar vermelisiniz. Çoğu insan bir bitki ve çakıl taşıyla yetinir. En yaygın kullanılan bitki Spathiphyllum olarak da bilinen Barış çiçeğidir. Spathiphyllumlar hayatta kalmak için çok fazla güneş ışığı gerektirmediği için fazla kullanılır.
Betta Balığı çok zıplar
Bettalar iyi birer zıplayıcıdır. Betta’nızın fanustan atlamasını önlemek için suyun yüzeyinin üzerinde oturacak bir tepsiye ihtiyacınız var. Su yüzeyiyle tepsi arasında boşluk olmasına dikkat edin.
Temiz ve kimyasal izlerden arınmış olması koşuluyla her türlü çakıl veya kayaç iyi birer dekordur. Cam boncuklar veya mermerler de iyidir.
Çakılları önce fanusun altına koyun. Fanusu doldurmak için filtrelenmiş içme suyu kullan. Damıtma işlemi Betta’nız için gereken doğal mineralleri temizlediğinden damıtılmış sudan kaçının. Musluk suyunun klorsuzlaştırılması gerekecektir. Ayrıca, uygun bakım için ürün ve ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Küçük bir su ısıtıcısına ihtiyacınız olabilir. Her şeyi bir araya getirdikten sonra, Betta’nızı koymadan önce fanusu 24 saat bekletin.
Betta’nızı günlük olarak dondurularak kurutulmuş kan solucanları, tuzlu su karidesi veya uygun bir Betta mama ile besleyin. Betta balıkları bitki sevmezler. Balıklarınızı günde bir kez besleyin.
Betta Balığı için Uygun Sıcaklık
Bettalar tropik balıklardır ve 24.4-26.6 derece sıcaklıklarda gelişirler. Suyun 20 derecenin altına düşmesine asla izin vermeyin. Oda sıcaklığınız bu aralıklarda düzenli ise, sorun olmaz. Oda sıcaklığınız bu aralıkların altındaysa, küçük bir ısıtıcı gerekecektir.
Fanusu kurduktan sonra balığınızı koymanın zamanı geldi. Su yüzeyine erişimi kısıtlayan her şeyi çıkarın. Betta zaten şeffaf bir plastik torbada değilse, içinde bulundukları aynı suyu kullanarak bir tanesine aktarın. Torbayı suyun üzerine 20 dakika yerleştirin. Daha sonra torbadaki suyu ikiye katlamak için tanktan su kullanın. 20 dakika daha bekletin. Bu, su sıcaklıklarının eşitlenmesini sağlar. Son olarak, torbayı ters çevirin ve balıkları suya bırakın.
Betta Balığı Beslenmesi
Betta’nızın tıpkı diğer hayvanlar gibi düzgün beslenmesi gerekir. Betta’nıza günde bir kez az miktarda yiyecek verin. Belirli Betta yemekleri yerel evcil hayvan mağazanızdan satın alınabilir. Bettalar etçildir ve proteine ihtiyaç duyarlar. Vazodaki bitki köklerini yemezler. En iyi yiyecek türleri şunlardır: solucanlar (canlı veya dondurulmuş); tuzlu karides (canlı veya dondurulmuş); meyve sinekleri; veya Bettalar için özel olarak hazırlanmış mamalar.
Aşırı beslenmeyi önlemek için, Betta’nızı düzenli olarak programlayın (yani her gün aynı saat ve miktarda besleyin). Ayrıca, Betta’nızı beslerken gözlemleyin. Yiyeceklerin bir kısmını yemezse demek ki çok çok fazla beslediniz. Betta’nıza sadece 3 dakika içinde yiyebileceklerini verin. Haftada bir veya iki gün balığınızı beslemeyin.
Fanus Suyunu Düzenli Olarak Değiştirin
Fanustaki suyun sık sık değiştirilmesi gerekir. Fanus filtresiz olduğundan, balık ve bitkiden kaynaklanan atık ve diğer yan ürünler suda birikir. Suyu değiştirmek için, balığınızı geçici olarak başka, temiz bir kaba yerleştirmeniz gerekecektir. Hazneyi doldurmak için tanktaki suyu kullanabilirsiniz. Fanusu tamamen boşaltın ve filtrelenmiş musluk suyu veya içme suyu ile doldurun. Bir ağ kullanarak Betta’nızı geri koymadan önce fanusun oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin.
4 litrelik bir fanustaki suyu 3 günde bir değiştirin. Fanus büyüdükçe suyu değiştirme aralığı da uzayabilir.
Fanus Temizliği
Her su değişiminde fanusu temizlemelisiniz. Fanusu boşalttıktan sonra tamamını bez veya kağıt havluyla silin. Herhangi bir pislik veya yosun kalmamalıdır. Aksesuarları da yıkamayı unutmayın.
Temizleme işleminde sabun kullanmaktan kaçının. Sabun veya diğer temizlik malzemeleri balıklar için zararlı olabilir. Temizlik ürünlerinden kalanlar su ile karışabilir ve Betta’nız tarafından yutulabilir.
Betta Balığı Davranışları
Betta’nızın mutsuz veya tehlikede olduğunu belirten işaretlerden biri, renklerinde, davranışlarında veya yüzgeçlerinde meydana gelen değişikliklerdir. Herhangi bir değişiklik meydana geldiğinde durumu hızlıca değerlendirmelisiniz. Betta’nızı nasıl tedavi edeceğinize dair özel tavsiyeler için yerel bir evcil hayvan mağazasını ziyaret edin.