Gündem

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Tencere içindeki sıvının buharını dışarı çıkartmayan ve tencerenin içindeki basıncı artırarak sıvının kaynama noktasını yükselten mutfak gerecine düdüklü tencere denir. Düdüklü tencerede suyun sıcaklığı 120 dereceye kadar çıkabilir.

Düdüklü tencere, yemekleri hızlı bir şekilde pişirmek için kullanılan tenceredir. Buhar gücüyle yemeği hızla pişiren düdüklü tencere, basınç ile suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareket edilerek icat edilmiştir.

Düdüklü tencerelerde patlama riskine karşı, basınca göre ayarlanan bir supap vardır. Düdüklü tencerenin içindeki basınç artınca düdük hava kaçırmaya başlayarak tencerenin patlamasına engel olur. Yeni nesil düdüklü tencerelerde bu supap kendi kendine ayarlanır fakat eski düdüklü tencerelerde supap manuel olarak ayarlanır.

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Normal tencerede yemek yapıyormuş gibi malzemeler tencereye konulur. Kapağını dikkatli bir şekilde kapattıktan sonra ocağa konulur. İlk başta düdüklü tencerenin sipobu dik bir konuma getirin. Düdüklü tencerenin düdüğü ötmeye başladıktan sonra sipobu aşağı doğru indirin. Daha sonra ocağın altını kısın ve yemeğin pişme süresi dolana kadar ocağın üzerinde tutun.

Yemeğin pişme süresi dolduktan sonra düdüklü tencereyi ocaktan alın. Düdüklü tencerenin buharı sipoptan dağılana kadar kapağı sakın açmayın. En az 10 dakika bekledikten sonra sipobu dik konuma getirin. Dik konuma getirilen sipop hızlı ve ani buhar çıkışına neden olacaktır. Buharın çıkmasını tekrardan bekleyerek düdüklü tencerenin ağzını açabilirsiniz.

Düdüklü Tencere Kullanmanın Püf Noktaları

Düdüklü tencere kullanmanın en önemli püf noktası düdüklü tencerenizin kullanım kılavuzunda belirtilen düdüklü tencere pişirme süreleri doğrultusunda ya da tecrübeleriniz neticesinde belirlediğiniz pişirme süresine mutlaka uyun.

  1. Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız.
  2. Ateşe koyduktan ve kapağını kapattıktan sonra düdüğü dik konuma getirmelisiniz.
  3. Düdükten ses çıkmaya başladığında bir dakika kadar hava çıkmasını bekletin ve düdüğü indirin.
  4. Pişirme süresi dolunca ocağın altını kapayın ama tencereyi ocaktan hemen almayın.
  5. Acele edip kapağı hemen açmayın.
  6. Düdüklü tencerenin hava çıkışı bölümünün temizliğine çok dikkat etmelisiniz.
  7. Düdüklü tencerede her yemeğin farklı sürede pişeceğini unutmamalısınız.
  8. Bakliyatları bir geceden önce ıslatmaya gerek kalmadan düdüklü tencerede pişirebilirsiniz.
  9. Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin.
  10. Dondurulmuş gıdaların çözülmesini beklemeden düdüklü tencereye asla koymayın.

Ek olarak yemek pişirme işlemi için kullanacağınız düdüklü tencerenin sağlam ve fonksiyonlarını kaybetmemiş olmasına, düdüklü tencere lastiği, düdüğü gibi parçalarının temiz ve yıpranmamış olmasına dikkat etmelisiniz.

Düdüklü Tencerenin Hava Kaçırması

Düdüklü tencerenin hava kaçırması tehlike arz etmez. Fakat hava kaçıran düdüklü tencere daha düşük basınçla yemeği pişireceğinden işlevini yitirir. Hava kaçıran düdüklü tencere, yemeği uzun sürede pişirecek, yani düdüklü tencere olmaktan çıkacaktır. Hava kaçıran düdüklü tencereyi tamir ettirmeli, tamir olmuyorsa yenisi alınmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu