Bir Fotoğrafın Sahte (Fake) Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Profesyonel şekilde kurgulanmış bazı sahte (fake) fotoğraflar, insanları çok ciddi derecede aldatabiliyor. Peki bir fotoğrafın sahte olduğunu nasıl anlarız?

Yalan haberler, sahte paylaşımlar dünya çapında büyük bir sorun olmaya devam ederken, sosyal medyada karşınıza çıkan şüpheli fotoğrafların sahte olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bir fotoğrafın fake olduğunu anlamanın birkaç yöntemi var. Profesyonel şekilde kurgulanmış bazı içerikler, insanları çok ciddi derecede aldatabiliyor. Toplumun geniş kesimlerini ilgilendirebilecek kritik olaylarda özellikle pek çok sahte fotoğraf haber siteleri tarafından bile kullanılabiliyor. Peki hangi fotoğraf sahte hangisi gerçek nasıl anlarız?
Google Görseller ile Fake Fotoğraf Bulma
Bunu anlamanın ilk yöntemi Google Görseller’de arama fonksiyonunu kullanmak. Bu fonksiyonu birçok arama motoru ve internet sitesi sunuyor. Örneğin Google’da linki fotoğrafa eklemek de mümkün. Fotoğrafı bilgisayardan arama kutusuna çekebilir veya yükleyebilirsiniz. Bazı web tarayıcılarda fotoğrafın üzerine sağ tıklayarak da arama başlatılabilir. O zaman fotoğrafın kim tarafından ne zaman kullanıldığı görülebilir. Bazen eski fotoğraflar yeni diye sunuluyor. Orijinal fotoğraflar genelde sahtelerine göre daha iyi kalitede ve daha net oluyor. Birini bulursanız diğeri üzerindeki oynamaları hemen fark edersiniz.
Gözle Görülebilen İpuçlarını Takip Edin
Bazen sahte fotoğrafları üzerindeki basit hatalar ele verebiliyor. Örneğin yansımalar, parlayan yüzeyler gibi. Tüm gölgeler doğru mu? Fotoğraftaki gün ve mevsim öne sürülen tarihle örtüşüyor mu? Bunu kontrol etmek için fotoğrafın çekildiği yerin hava durumuna bakabilirsiniz. Bina ve sokak adlarıyla araba plakalarını daha dikkatli inceleyin. Uyuşmazlık var mı? Bunları haritalar veya Street View’de kontrol edin.
Fotoğrafın Exif Bilgisi de İşinize Yarayabilir
Bir fotoğrafın nerede ne zaman ve hangi kamerayla çekildiğini ve hatta üzerinde oynama yapılıp yapılmadığını belirleyebilirsiniz. Her dijital fotoğrafın bir “exif bilgisi” vardır. EXIF “Exchangeable Image File”, yani değiştirilebilir görüntü dosyası, fotoğrafın çekildiği tarihi, boyutu, yeri, kullanılan cihaz ve çekim ayarları gibi bilgileri kapsar. Peki Exif bilgisini nasıl öğrenebiliriz? EXIF değerlerini öğrenmek bilgisayarınızda fotoğrafın üzerine sağ tıklayıp “özellikler”e tıklayın. Açılan panelde “Ayrıntılar” sekmesini tıklayarak tüm EXIF bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Photoshop yöntemi ile sahte fotoğrafı tespit etmek
Bir başka yöntem de fotoğrafı Photoshop ile açarak ayrıntılara bakmak. Bu yöntemde fotoğrafın “Hue” değerlerini – (eksi) 100, “Saturation” değerini ise + (artı) 100 yapın. Fotoğraf üzerindeki grafik oynamaları ve renk değişim yerlerinden fotoğrafın sahte olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.