Eğitim

Besin Zinciri ve Ekoloji Piramitleri Nedir? 8. Sınıf Fen Bilimleri

Besin zincirleri canlılar arasındaki beslenme ilişkilerini gösterir. Peki besin zincirinde gördüğümüz gibi her canlı tek bir tür canlıyla mı beslenir?

Bir canlı türü farklı canlılarla ya da farklı canlı türleri aynı canlıyla beslenebilir. Bu nedenle daha geniş canlı grupları arasındaki ilişkileri göstermek için besin ağları kullanılır. Besin ağıyla doğadaki her bir canlının diğer canlılarla olan ilişkisi daha ayrıntılı gösterilebilir. Ancak besin zincirleri ve besin ağları yalnızca canlılar arasındaki etkileşimi görmemizi sağlar.

Ekoloji Piramitleri Nedir?

Ekoloji Piramidi
Ekoloji Piramidi

Canlılar arasında farklı basamaklardaki bazı değişimleri göstermek için ise ekoloji piramitleri kullanılır. Ekoloji piramidinde en alt basamakta üreticiler yer alırken üst basamakta beslenme ilişkilerine göre sıralanmış tüketici canlılar bulunur. Ekoloji piramitlerinin farklı değişimleri gösteren farklı türleri vardır.

Enerji Piramidi Nedir?

Enerji Piramidi
Enerji Piramidi

Bunlardan biri enerji piramididir. Enerji piramidinde üst basamaklara çıkıldıkça aktarılan enerji miktarında azalma olduğu görülür. Bunun nedeni canlıların yaşamsal faaliyetleri sonucu sahip oldukları enerjinin bir kısmını ısı enerjisi olarak kaybetmeleridir.

Birey Sayısı Piramidi Nedir?

Birey Sayısı Piramidi
Birey Sayısı Piramidi

Ekoloji piramitlerinin bir diğeri birey sayısı piramididir. Birey sayısı piramidinde belirli bir alanda yaşayan tüm canlıların sayısının basamaklardaki dağılımı gösterilir. Piramitte çoğunlukla en alt basamaktaki üreticiler sayıca en fazla iken üst basamaklara çıkıldıkça canlıların sayısında azalma oludğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte piramidin üst basamaklarına çıkıldıkça genellikle canlıların vücut büyüklüklerinin arttığı gözlemlenir.

Biyolojik Birikim Piramidi

Biyolojik Birikim Piramidi
Biyolojik Birikim Piramidi

Ekoloji piramitlerinin bir diğer çeşidi ise biyolojik birikim piramididir. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucunda toprağa, suya ve havaya karışan zehirli kimyasal maddeler ekosistemdeki tüm canlıları etkiler. Önce bitkilere geçen bu zararlı maddeler beslenme yoluyla farklı basamaklardaki canlılara aktarılır. Ve canlıların vücutlarında birikir. Bu duruma biyolojik birikim adı verilir. Piramitte üst basamaklara çıkıldıkça biyolojik birikimin arttığı görülür.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu