Baykuşlar Nerede Yaşar?
Baykuşlar ağaç kovuklarında, terk edilmiş kuş yuvalarında ve kulelerde yaşarlar. Antarktika hariç dünyanın her yerinde baykuşlara rastlamak mümkündür.

Dünyada yaklaşık 145 baykuş türü vardır ve bunlar tropikal, ılıman ve kutup altı bölgelerde yaşarlar. Okyanuslardaki pek çok adada da baykuşlar yaşar. Kısacası Antarktika hariç dünyanın her yerinde baykuşlara rastlamak mümkündür. Baykuşlar ağaç kovuklarında, terk edilmiş kuş yuvalarında ve kulelerde yaşarlar.
Bir baykuşun gözleri bir top şeklinde değildir ve çok gelişmiştir. Gözleri kemikli bir tüp şeklinde olan göz yuvalarına oturmuş biçimdedir. Baykuşlar kafalarını 270 derece döndürürken beyin ve boyun gölgesinde herhangi bir zedelenme yaşamazlar. Dünyadaki en büyük Kuzey Amerika baykuşu, 82 cm uzunluğa kadar ulaşabilen büyük gri baykuştur. En küçük baykuş 12-15 cm boyunda ve sadece 42 gr. ağırlığındaki elf baykuşudur. Baykuşlar genellikle avcı kuşlar olarak kabul edilirken, tür olarak Çobanaldatangiller, yalıçapkını ve sinek kuşu gibi ötücü kuşlara, şahin, kartal ve atmacalara göre daha yakındırlar.
Osmanlı’da baykuşun yeri çok ayrıdır. Türk mimarisinin en önemli ismi olan Mimar Sinan, baykuşları, inşa ettiği camilerde figür olarak kullanmıştır. Dikkatli gözlerden kaçmayan bu detayın sebebi ise eski Türk, Mısır ve Yunan medeniyetinde baykuşun bilge olarak nitelendirilmesidir. Ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi’nin logosu da baykuştur. Mısırlılar, baykuşların ölülerin ruhlarını yeraltı dünyasına yolculuk ederken koruduklarına inanıyorlardı. Aztekler ve Mayalar, baykuştan korkar ve nefret ederlerdi ve büyük gözlü kuşların ölüm ve yıkım sembolleri olduklarına inanıyorlardı.
Baykuş Nasıl Bir Hayvandır?
Baykuşların kısa ve kalın gövdeleri, geniş ve yassı kafalı, güçlü kıvrık gagaları, bacaklı ve sivri pençeleri vardır. Bazı baykuşların kafasının üstünde tüy öbekleri bulunur. Öbeklere “kulak” veya “boynuz” adı verilir. Tüyleri uzun, yumuşak ve kabarıktır; bu, kuşların olduğundan daha büyük görünmesini sağlar. Tüyleri genelde oldukça mat olduğundan bulundukları çevreye kolayca uyum sağlarlar. Baykuşların tüyleri bile avlanmaları için uygundur. Baykuşların tüyleri o kadar yumuşaktır ki çok sessiz bir şekilde uçarak avlarının üzerine çöreklenebilirler.
Baykuşların Gözleri Nasıldır?
Pek çok baykuşun gözleri ileri bakar. Bu yüzden baykuşlar bir nesneyi aynı anda her iki gözüyle takip edebilir. Baykuşların gözleri öyle bir yerleştirilmiştir ki bakış yönünü değiştirmek için kafalarını tamamen döndürmeleri gerekir. Baykuşların vücutları gece yaşamına uygun olarak şekillenmiştir. Bir baykuş avını fark edip hareketlerini takip etmeye başladığı andan itibaren onu karanlıkta bile rahatlıkla görebilir. Bu sebeple baykuşların göz yuvarlakları elastiktir. Böylece herhangi bir mesafeye odaklanabilir. Baykuşlar ayrıca göz bebeklerini oldukça fazla genişletebilirler. Bu da etrafta bulunan tüm gece ışıklarını kullanmalarını sağlar.
Baykuşlar Ne Yer?
Baykuşlar kemirgenler, böcekler, kara kaplumbağaları, kemirgenler ve böceklerle beslenirler. Tropik bölgelerde yaşayan baykuşlar böcek yakalama konusunda daha profesyoneldir. Büyük baykuşlar bir geyiği avlayabilecek güçtedirler. Besin kaynağı balık olan baykuş çeşitleri de bulunmaktadır. Bazı baykuşlar çiftçilerin çok işine yarar çünkü mısırlara zarar veren türden fare, böcek ve başka düşmanları ortadan kaldırırlar. Ama bu baykuşlar aynı zamanda piliç ve başka tür hayvanları çok sevdikleri için, onların varlığı çiftçilere oldukça pahalıya patlayabilir.
Baykuşlar Nasıl Avlanır?
Baykuşlar, uzun otların veya diğer kamuflajların içindeki küçük avları bulmalarına yardımcı olmak için mükemmel işitme yeteneklerine sahiptir. Birçok türün asimetrik kulakları vardır; bir kulak kuşun başına diğerinden daha yükseğe yerleştirilmiştir. Bu, sesleri tam olarak belirlemelerine yardımcı olur. Çoğunlukla düz yüzleri de yardımcı olur, çünkü kulaklara giden huni seslerine yardımcı olan hafif bir eğri içerir. Ayrıca, sessizce uçmalarını ve avlarını tuzağa düşürmelerini sağlayan özel tüylere sahiptirler.
Baykuşlar Gündüz Görür Mü?
Baykuşların ağırlıklarının yaklaşık olarak %5’i gözlerinden meydana gelmektedir. Baykuşlarda bulunan bu oran, insanların gözlerinin bedenlerine oranından, 250 kat daha büyüktür. Buna rağmen baykuşlar gün içinde aynı gündüz korneaları düşük ışık çubuklarından meydana geldiğinden dolayı görme oranları düşüktür. Baykuşlar gece karanlığındaki havada küçük av avlamak için tasarlanmışlardır. Baykuşlar uzak mesafeleri oldukça net bir biçimde görebilirler. Gözlerine çok yakın cisimleri ise belirlemekte zorlanırlar. Baykuşların gözleri oldukça büyük olmasına rağmen sabitlenmiş Sklerotik Halka adı verilen kemikli yapılar sebebiyle gözlerini herhangi bir yönde hareket ettiremezler. Bundan dolayı boyunları her iki yönde de 270 derece dönebilme yeteneğine sahiptir. Görüş açıları bu yetenekleri sayesinde oldukça iyidir.
Baykuşlar Uğursuz Mudur?
Zaman zaman baykuşların uğursuzluk getirdiğine inanılıyor. Hatta son zamanlarda tamamen uğursuz olduğu yönünde bir ön yargı var. Bunun nedeni üzerine ilginç bir teori olan baykuşların ölüm habercisi olduğu yönündedir. Kapının önünde görülen baykuş ölüm getirdiği yönünde bir ön yargı. Şu mantığa oturtmaya çalışıyorlar, karanlıkta avlanan baykuş gözlerinin ışık saçması sayesinde fare ve böcekleri kendine çekiyor ve onları kolaylıkla avlıyor. Bu duruma uydurmak içinde baykuşun olduğu yere ölüm de gelir denmiş. Ancak bunun herhangi bir bilimsel veya dini bir karşılığı yok, tamamen hurafedir.
Baykuşlara Neden “Bahçelerin Bekçisi” Denir?
Baykuş, genellikle yalnız yaşayan ve karanlıkta yaşayan bir kuştur. Baykuşlara “Bahçelerin Bekçisi” denir. Çünkü geceleri kemirgenleri yerler.