Ayın Neden Hep Aynı Yüzünü Görürüz?
Ayın karanlık yüzü filmlere, albümlere, kitaplara konu olmuş. Peki ayın karanlık yüzü kavramının tamamen hatalı bir kullanım olduğunu söylesek hayal kırıklığına uğrar mıydınız? Ayın karanlık yüzü nedir?

Hatta birçok komplo teorisyeni ayın bir tarafının karanlık oluşu ile ufoların burada saklandığını öne sürmüştür. Doğrusu ayın öteki yüzü, yani bize görünmeyen tarafı olmalı. Ayın sadece tek tarafını gördüğümüze hemfikir olduğumuza göre şimdi bu nasıl oluyormuş ve neden ayın karanlık yüzü olarak popüler olmuş bunu anlatalım.
Tidal locking yani kütle çekimsel kilitlenme veya gelgitsel kilitlenme olarak bahsettiğimiz sebep bunu yaratıyor. Bu durum aslında gezegenlerin uydularında çok fazla rastlanan Bir şey. Basitçe anlatmak gerekirse ay gibi gök cisimleri gezegenlerin çevresinde çok fazla kütle çekimine maruz kalır. Çekim sebebiyle oluşan ayın şeklindeki küçük orandaki bombe ayın hiçbir zaman dünyaya öteki yüzünü dönmemesine sebep olur. Ay ne zaman kendi çevresinde daha hızlı veya daha yavaş dönmeye çalışsa kütle çekimsel kilitlenme buna izin vermez. Ve tekrar onu aynı dengeye sokar. Bu sebeple ayın hep aynı yüzünü görürüz.
Peki ayın karanlık yüzü fikri nereden çıktı?
1960’lara kadar ayın arka tarafına bir uzay aracı gönderemeyişimizden kaynaklı böyle bir kavram ortaya atılmış. Yani dünyadan bakarak böyle bir yanılgı oluşmuş. İlk fotoğraflama Sovyetler Birliği’nin Luna 3 uzay aracıyla yapıldı. 1959’da yapılan bu ilk fotoğraflamadan sonra 1965 yılında yine Sovyetler Birliği tarafından Zont 3 adını verdikleri uzay aracı tarafından daha yüksek çözünürlükte fotoğraflar çekildi. Sonrasında Amerikan uzay programı Apollo 8’den ve Apollo 17’ye kadar olan görevlerdeki bütün mürettebat ayın öteki yüzünü kendi gözleriyle görmüştür.
Sonuçta sadece yüzünün o kısmını bize dönmüyor. Oraya da güneş gelir ve karanlık olma zorunluluğu yoktur.
Süper Ay Nedir?
Aslında çok basit ve hiç karışık olmayan bir açıklaması var. dolunay olarak bildiğimiz en parlak ayın dünya ile olan ekseninde en yakın noktaya gelmesi olayıdır. Yani ay normal dolunaydan yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözükür.
Dünyamızın arkasını bile döndürmediği aya bakış açımızı değiştirince diğer yüzü için üretilen hurafeler de iyiden iyiye yok olmuş.