Ay Nasıl Işık Verir?
Ay tartışmasız karanlık bir gecede gökyüzünde bulunan en parlak cisimdir ancak, kendine ait bir ışığı yoktur. Peki ay nasıl ışık verir?

Ay ışığı basit bir anlatımla Güneş’ten yansıtılan ışıktır. Ay’ın güneş ışığı almayan bölgeleri, uzayın karanlık yüzünde kaybolarak görünmez.
Ay Nasıl Işık Verir?
Ay çok parlak ve gümüş renkli görünse de aslında, Güneş’ten üzerine gelen ışığın az bir kısmını bize yansıtır. Bunun sebebi de yüzeyinin gri ve kayalık olması ve bu yüzeyin ışığı yansıtmak için çok elverişli olmamasıdır.
Ay Işığını Nereden Alır?
Güneş, bir kenarı tamamen terk ederken Ay’ın büyük kısmı ışıksız kalır ve buradan sadece hilâl şeklinde bir yay görebiliriz. Ay’ın uzak yüzü, 1959’da bir Sovyet araştırmacı fotoğrafını çekene kadar bir bilinmezdi. Uzak yüzün gerçek görüntüsü çekildiğinde sonuç tam bir hayal kırıklığıydı, çünkü bu yüz Dünya tarafından bilinenden çok daha az kratere sahipti.
Ay’ı dünyadan görmemizin ya da parladığını görmemizin tek sebebi, Güneş’ten gelen ışığın Ay’ın yüzeyine çarpması ve bunun dünyaya yansımasıdır. Bunun sebebi Ay’ın kendi ekseni etrafında, Dünya’nın etrafında döndüğü süreyle aynı sürede dönmesidir.
Ay Neden Parlar?
Ay’ın neden parladığı kesinlikle bir sır değildir. Ay, dünyanın uydusudur. Bunun anlamı, tıpkı Dünya’nın, Güneş’in etrafında dönmesi gibi, Dünya’nın etrafında dönen bir cisim olduğudur. Ay’da atmosfer veya hava olmadığı için, güneş ışınları ilginç etkilere sebep olur. Ay’ın yüzeyi yaklaşık on dört gün boyunca, kaynar su ısısının üstünde bir ısıda güneşten gelen ışınlarla ısınır. Ayın diğer yarısındaki yüzeyi ise karanlık ve soğuktur.
Ay Tutulması Nasıl Olur?
Ay, dünya ve Güneş aynı hizaya geldiklerinde kısa süreli tutulmalar olur. Dünya, Ay ile Güneş’in arasına girdiğinde Ay tutulması olur; Dünya Ay’dan gelen ışıkları bloke eder ve Ay kaybolmuş gibi gözükür. Güneş tutulması ise ancak Dünya, Ay ve Güneş aynı hizaya geldiğinde meydana gelir. Bu tutulmalar üç kütlenin duruş hizalarına bağlı olarak tamamen veya parçalı olabilir.
Süper Ay Tutulması Nedir?
Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması da Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip, Ay’ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Süper Ay tutulması sırasında, Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay’ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya “Kızıl Ay tutulması” ya da “Kanlı Ay tutulması” da deniyor.