Sağlık

Alkalen Fosfataz (ALP) Nasıl Yükseltilir?

İnsan vücudunun en önemli enzimlerinden biri olan Alkalen Fosfataz düşüklüğü halinde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Karaciğerde üretilen ve hücre zarında bulunan bir enzim olan alkalen fosfataz birçok sebebe bağlı olarak yükselebilir ya da düşebilir.

Alkalen Fosfataz eksikliği bazen daha büyük tıbbi sorunların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Düşük ALP ile ilişkili bir durumunuz varsa altta yatan nedeni takip etmek ve tedavi aramak önemlidir. Ek olarak, diyetinize sağlıklı yağlar ve bazı takviyeler eklemek de alkalin fosfataz seviyelerinizi yükseltmeye yardımcı olabilir.

Unutmayın, ALP düşüklüğü, yüksekliğin aksine genel olarak herhangi bir sorun olarak değerlendirilmez.

Alkalen Fosfataz Testi

Düşük ALP seviyeleri tipik olarak yakın zamanda kan nakli veya kalp bypass ameliyatı geçirmiş kişilerde görülen geçici bir durumdur. Kronik düşük ALP seviyeleri her zaman başka bir sağlık sorununa, en yaygın olarak yetersiz beslenmeye işaret eder. Wilson hastalığı veya Hipofosfataz adı verilen çok nadir görülen bir kemik metabolizması bozukluğu olanlar da düşük alkalen fosfataza sahip olabilirler.

Yakın zamanda kan verdiyseniz veya kalp bypass ameliyatı olduysanız, düşük ALP konusunda endişelenmeniz gerekip gerekmediğini görmek için doktorunuza başvurun. Çoğu zaman, bu durum geçicidir ve tıbbi müdahale veya yaşam tarzı değişikliği gerektirmez.

Doktorunuzun istediği standart bir kan testini yaptırın. Bu, genel sağlık seviyenizi belirtmeye yardımcı olan bir dizi diğer enzimle birlikte ALP’yi test edecektir. Herhangi bir nedenle tam kan testi yapılmasını istemiyorsanız, ayrı bir alkalen fosfataz testi de talep edebilirsiniz.

ALP’nizin neden düşük olduğunu anlamak için sonuçlarınızı doktorunuzla tartışın. Düşük ALP seviyeleri nadir olduğundan ve her zaman daha büyük bir durumun semptomatik olduğundan, sonuçlarınız hakkında doktorunuzla konuşmak önemlidir. Alkalen fosfataz düşüklüğünüzün altta yatan nedenini henüz bilmiyorsanız, doktorunuz belirtilerinize bağlı olarak ek testler isteyebilir veya uzman bir meslektaşına yönlendirebilir.

Alkalen Fosfataz Düşüklüğü Halinde Diyet Ayarlamaları Yapma

Yeterli kalori aldığınızdan emin olun. Kronik düşük ALP’nin en yaygın nedeni yetersiz beslenme olduğundan, diyetiniz genellikle ayarlamanız gereken ilk şeydir. Yaşınız, cinsiyetiniz, aktivite düzeyiniz ve kilonuz için yeterli kalori aldığınızdan emin olun. Düşük ALP ile uğraşırken bunu yapmanın en doğru yolu doktorunuzla çalışmaktır.

Ayrıca, genel kalori alımınızın kişiselleştirilmiş bir tahminini elde etmek için online bir kalori hesaplayıcısı da kullanabilirsiniz.

Sağlıklı yağ alımınızı artırın. Genel kalori alımının yanı sıra, yağlarınızın çoğunu sağlıklı yağlardan aldığınızdan emin olmak, ALP’nizi yükseltmek için önemlidir. ALP’ye yardımcı olduğu gösterilen sağlıklı yağlar arasında morina karaciğeri yağı, hindistancevizi yağı ve mısır yağı bulunur. Bunlardan herhangi birini normal yemeklerinizin bir parçası olarak almayı deneyin veya günlük ek olarak alın.

Makrobesin ihtiyaçlarınızı hesaplamanıza yardımcı olmak için bir dizi online uygulama vardır. Günlük olarak ne kadar yağ almanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olması için bunlardan birini kullanın.

Yeni bir takviye almaya başlamadan önce, özellikle önceden var olan bir sağlık durumunuz varsa, her zaman doktorunuza danışın.

Çinko Takviyesi

Günlük çinko takviyesi alın. Düşük çinko seviyeleri düşük alkalin fosfataza katkıda bulunabilir. Gün boyunca yemek yerken yiyeceklerinizdeki etiketlere bakın ve çinko alımınızı takip edin. 30-40 mg’dan azsa, genel çinko seviyenizi arttırmaya yardımcı olmak için diyetinize bir çinko takviyesi ekleyin. 40 mg / gün, sağlıklı bir yetişkinin ne kadar çinkoya ihtiyaç duyduğunun genel üst sınırı olarak kabul edilir. Dalgalı günlük çinko alımını telafi etmek ve alımınızı 30-40 mg / güne getirmek için kolayca ayarlanabilen bir takviye alın. Herhangi bir yeni takviye başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun.

Anemi İçin Demir Takviyesi

Altta yatan anemiyi tedavi etmek için demir takviyesi kullanın. Düşük alkalen fosfataz seviyenize anemi neden olursa veya alevlenirse, demir takviyesi yardımcı olabilir. Erkekler genellikle günde yaklaşık 8 mg demire ihtiyaç duyarken, kadınlar günde yaklaşık 18 mg’a ihtiyaç duyarlar. Takviyelerin haricinde yapraklı yeşillikler, fasulye ve tam tahılları da daha fazla tüketebilirsiniz.

Profesyonel Yardım Alın

Altta yatan nedeni tedavi etmek için doktorunuzla birlikte çalışın. Düşük alkalen fosfataz seviyeleri her zaman başka bir durumun semptomu olduğundan, durumu kalıcı olarak tedavi etmek için altta yatan nedeni tedavi etmelisiniz. Düşük ALP’nizin nedeni için uygun tedavi hakkında doktorunuzla konuşun ve alkalin fosfataz seviyenizi yükseltmek için talimatlarını çok yakından izleyin.

Doktorunuz tavsiye ederse bir uzmanla görüşün. Düşük ALP’nin altta yatan bazı nedenleri çok yaygın değildir, bu nedenle her birinci basamak hekimi bunları tedavi etmek için donanımlı değildir. Bu durumda, sizi tedavi alanında uzmana yönlendirebilirler.

Bir diyetisyenle konuşun. Düşük alkalin fosfataz düzeyleriniz yetersiz beslenmeden kaynaklanıyorsa, doktor tarafından önerilen bir diyetisyenle çalışmak yardımcı olabilir. Diyetisyeniniz makro besin ve mikro besin ihtiyaçlarınızı hesaplamak için sizinle birlikte çalışabilir ve diyet hedeflerinizi karşılamak için uygulanabilir bir yemek planı geliştirmenize yardımcı olabilir.

Temel bakım sağlayıcınız veya uzmanınız, bölgenizdeki yetersiz beslenme veya karmaşık sağlık koşulları ile çalışma deneyimi olan diyetisyenler için önerilerde bulunabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu